Comunicat de presă referitor la hotărârile adoptate de Colegiul director al CNCD în ședința din data de 17 iunie 2020

Colegiul director al Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, întrunit în ședința de soluționare a petițiilor din data de 17 iunie 2020, a adoptat următoarele hotărâri:

1. Decizia șoferului de a da jos o elevă de etnie romă din microbuzul școlar, respectiv decizia primarului din comuna Petrăchioaia de a interzice elevei să mai utilizeze microbuzul școlar timp de 30 zile, reprezintă faptă de discriminare și încalcă dreptul la demnitate, conform art. 2 alin. (1), art 10 litera g și h, art. 11 alin (1) și art. 15 din O.G. 137/2000, republicată.

S-a aplicat sancțiunea amenzii contravenționale de 1.000 lei față de șofer și 3000 lei față de primar.

Hotărâre adoptată cu unanimitate de voturi (8 voturi).

1. Segregarea elevilor de etnie romă la nivelul claselor a V-a în școala din Dăgâța, județul Iași, reprezintă faptă de discriminare și încalcă dreptul la demnitate.

Față de directorul școlii s-a constatat incidența art. 2 alin. (1), art 11 alin (1) și art. 15 din O.G. 137/2000, republicată, iar față de Inspectoratul Școlar Județean Iași s-a constatat incidența art. 2 alin. (4), art 11 alin (1) și art. 15 din O.G. 137/2000, republicată.

S-a aplicat sancțiunea amenzii contravenționale de 2.000 lei directorului școlii și 4.000 lei Inspectoratului Școlar Județean Iași.

Colegiul director recomandă elaborarea unui plan de desegregare școlară în județul Iași.

Hotărâre adoptată cu unanimitate de voturi (7 voturi, respectiv 6 voturi pentru amendă și 1 vot împotrivă).

1. Afirmațiile privind caracteristicile etniei rome făcute în mod repetat de un consilier local din municipiul Călărași reprezintă faptă de discriminare și încalcă dreptul la demnitate conform art. 2 alin. (1) și art. 15 din O.G. 137/2000, republicată.

S-a aplicat sancțiunea amenzii contravenționale de 2.000 lei.

Hotărâre adoptată cu unanimitate de voturi (7 voturi).

1. Decizia Google București de a nu lua nicio măsură și de a nu informa Google Ireland Limited cu privire la schimbarea denumirii Catedralei Mântuirii Neamului în Catedrala Prostirii Neamului pe aplicația Google Maps reprezintă faptă de discriminare și încalcă dreptul la demnitate conform art. 2 alin. (1) și art. 15 din O.G. 137/2000, republicată.

S-a aplicat sancțiunea amenzii contravenționale de 10.000 lei.

Hotărâre adoptată cu unanimitate de voturi (8 voturi).

Colegiul director obligă partea reclamată să publice un rezumat al hotărârii cu link  pe prima pagină a site-ului Google, varianta în limba română, timp de 10 zile. Se recomandă ca în viitor Google București să informeze acționariatul privind situații similare, să traducă codul de conduită și în limba română, totodată să accesibilizeze sistemul de raportare (inclusiv în limba română).

1. Scandările privind comunitatea maghiară din data de 05.09.2019, cu ocazia meciului de fotbal România – Spania, reprezintă faptă de discriminare și încalcă dreptul la demnitate conform art. 2 alin. (1) și art. 15 din O.G. 137/2000, republicată.

S-a aplicat sancțiunea amenzii contravenționale de 5.000 lei față de Federația Română de Fotbal. Hotărâre adoptată cu unanimitate de voturi (8 voturi).

17 iunie 2020

12 Aug 2020

Comunicat de presă referitor la hotărârile adoptate de Colegiul director al CNCD în ședința din data de 12 august 2020

01 Jul 2020