Comunicat de presă referitor la hotărârile adoptate de Colegiul director al CNCD în ședința din data de 29.01.2020

Colegiul director al Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, întrunit în ședința de soluționare a petițiilor în data de 29.01.2020, a adoptat următoarele hotărâri:

1. Fapta unei universități de a dispune desfacerea contractului de muncă a unui cadru didactic universitar, ca sancțiune pentru sesizarea Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării pe un caz de presupusă discriminare, reprezintă victimizare conform art. 2 alin. (7) din O.G. 137/2000, republicată.
  • s-a aplicat sancțiunea amenzii contravenționale în cuantum de 2.000 lei față de Universitate
  • hotărâre adoptată cu unanimitate de voturi (6 voturi).
  1. Campania publicitară pentru produsele Alka, care are ca scop promovarea produselor prin asocierea cu imagini în care se regăsesc preponderent femei, imagini însoțite de mesaje care în mod vădit au tentă sexuală, promovează o imagine degradantă şi ofensatoare asupra femeilor şi aduc atingere demnităţii femeilor promovând sexismul şi obiectificarea acestora, reprezintă faptă de discriminare potrivit art. 2 alin. (1) și art. 15 din O.G. 137/2000, republicată.
  • s-a aplicat sancțiunea amenzii contravenționale în cuantum de 10.000 lei față de S.C. Alka Group
  • hotărâre adoptată cu unanimitate de voturi (6 voturi).
  1. Menținerea zidului din Baia Mare, care înconjoară o comunitate de romi, după ce instanța s-a pronunțat în mod definitiv și irevocabil asupra caracterului discriminatoriu al construcției, reprezintă faptă de discriminare continuă și încalcă dreptul la demnitate conform art. 2 alin. (1) și art. 15 din O.G. 137/2000, republicată
  • s-a aplicat sancțiunea amenzii contravenționale în cuantum de 7.000 lei față de UAT Baia Mare, prin primar
  • hotărâre adoptată cu unanimitate de voturi (6 voturi).
  1. Afirmația domnului Adrian Hobjilă, vicepreședinte USR: “oricât ne-ar costa, merită scoși romii din Centrul Vechi. Avem soluții. Prima dată trebuie curățenie și abia apoi poți face ceva acolo” reprezintă discriminare și încalcă dreptul la demnitate conform art. 2 alin. (1) , art. 12 alin. (1) și art. 15 din O.G. 137/2000, republicată.
  • s-a aplicat sancțiunea amenzii contravenționale în cuantum de 10.000 lei domnului Adrian Hobjilă
  • hotărâre adoptată cu unanimitate de voturi (6 voturi).
  1. Afirmațiile domnului Mihai Chirică, primarul Municipiului Iași: “O să vină peste noi congolezii, somalezii, sirienii și alte națiuni care sunt coborâte din copac mai deunăzi și o să ne cucerească și o să ne devină șefi” reprezintă discriminare și încalcă dreptul la demnitate conform art. 2 alin. (1) si art. 15 din O.G. 137/2000, republicată.
  • s-a aplicat sancțiunea amenzii contravenționale în cuantum de 10.000 lei domnului Mihai Chirică

29 ianuarie 2020

ANUNŢ DE CONCURS - Consilier juridic clasa I