Comunicat de presă referitor la hotărârea adoptată de Colegiul director al CNCD în ședința din data de 11.09.2019

Colegiul director al Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, întrunit în ședința de soluționare a petițiilor în data de 11.09.2019, a adoptat următoarele hotărâri:

1. Afirmația „Serena Williams arată cum sunt maimuțele de la gradina zoologică cu fundul ăla roșu. Dacă peste fundul ăla pui niste nădragi, arată exact cum arată pe teren Serena Williams”, făcută de Banciu Radu reprezintă discriminare și încalcă dreptul la demnitate conform 2, alin. 1, și art 15. din O.G. 137/2000, republicată.

• Colegiul director arată că sclavia persoanelor de culoare a fost bazată, printre altele, pe comparația lor cu maimuțele. În consecință, astfel de afirmații exprimă o formă de rasism extrem.

• Gravitatea faptei rezultă din statutul de jurnalist al autorului declarației, conținutul rasist al afirmației, respectiv din faptul că jurnalistul în cauză a recidivat în privința mesajelor discriminatorii. Având în vedere circumstanțele faptei, anterior menționate, Colegiul director a aplicat amenda contravențională în valoare de 8.000 lei.

• hotărâre adoptată cu unanimitate de voturi a celor prezenți (7).

11.09.2019

Rezultatul selectiei dosarelor candidatilor inscrisi la concursul organizat in data de 30.09.2019

23 Sep 2019