Comunicat de presa referitor la Conferinţa Internaţională „Instrumente privind combaterea rasismului si discriminării rasiale şi asigurarea egalităţii în sport - ECR GPR 12.”

Instrumente privind combaterea rasismului și discriminării rasiale și asigurarea egalității în sport

– ECRI GPR 12 –

Conferință de presă: 11:30-12:00

Partener media: JURIDICE.ro

 

Societatea de Științe Juridice, Baroul București, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării și Parlamentul României vor organiza vineri, 9 noiembrie 2018, Conferinţa InternaţionalăInstrumente privind combaterea rasismului si discriminării rasiale şi asigurarea egalităţii în sport - ECR GPR 12.”. Evenimentul se va desfăşura la Palatul Parlamentului, sala Drepturilor Omului, între orele 09.00 – 14.00.

La conferinţă vor fi prezenţi reprezentanţi ai FIFA, Consiliului Europei, European Commission against Racism and Intolerance - ECRI, EPAS - Enlarged Sport Agreement, COSR, Federaţii sportive, Ministerul Tineretului şi Sportului, Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, Agenţia Naţională pentru Egalitate de Şanse, sportivi de performanţă, specialişti în domeniul Dreptului Sportului.

Potenţialul sportului de a transmite valori umane are o însemnătate tot mai mare la nivelul Uniunii Europene al Consiliului Europei şi al Organizaţiilor Naţiunilor Unite. Totodată, percepţia şi conştientizarea rasismului şi discriminării în sport  s-au schimbat considerabil pe plan mondial, sporind necesitatea luării de măsuri în acest sens, inclusiv dezvoltarea  şi aplicarea unor instrumente uniforme privind  combaterea rasismului şi discriminării rasiale şi asigurarea egalităţii în sport.

Implementarea instrumentelor standardizate de monitorizare a respectării drepturilor omului, a drepturilor persoanelor aparţinând unor minorităţi, a asigurării de şanse în toate statele lumii devine şi în Romania o preocupare concretă, reunind interesul instituţiilor naţionale abilitate în domeniul drepturilor omului, combaterii discriminării, egalităţii de şanse, care prin măsuri specifice au elaborat deja proceduri pentru cazurile în care s-au manifestat comportamente rasiste sau de discriminare etnică în sport.

În cadrul acestei Conferinţe, organismele internaţionale şi europene care promovează egalitatea de tratament, dar şi instituţiile naţionale pentru colaborarea discriminării si promovarea drepturilor omului îşi reunesc atribuţiile şi competenţele într-un dialog deschis cu Federaţiile şi Cluburile sportive, cu sportivii de înaltă performanţă, pentru ca, alături de specialiştii din domeniul Dreptului Sportului să dezvolte pentru România o serie de instrumente „active” şi “productive” în luarea de măsuri şi în stimularea schimbului de bune practici în vederea prevenirii sau combaterii rasismului şi inegalităţii în sport.

Toate aceste organisme ar putea sprijini Federaţiile si Cluburile sportive în dezvoltarea unor activităţi de creştere a conştientizării, oferind sprijin potenţialelor victime şi când este posibil, implicându-se în acţiuni în justiţie împotriva autorilor.

Din această perspectivă, Conferinţa va avea două teme de interes. Pe de o parte, prezentarea recomandării de Politică Generală nr. 12 a ECRI privind combaterea rasismului şi discriminării rasiale în sport, pe de altă parte, prezentarea unor exemple de bună practică  din România şi din Europa.

 

Accesul în Palatului Parlamentului pentru acest eveniment: intrarea C1.

 

Pentru mai multe detalii privind programul şi persoanele care vor lua cuvântul în cadrul conferinţei, puteţi accesa https://evenimente.juridice.ro/2018/10/dreptul-sportului-2018.html

 

Comunicat_ECRI_GPR_12_CNCD.pdf

 

Noutati

Comunicat de presă referitor la afirmațiile domnului Aurelian Bădulescu la adresa unui cetățean aparținând comunității evreiești

17 Jul 2019

Colegiul director al Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, întrunit în şedinţa de soluţionare a petiţii...

Achizitia de servicii de reuniuni si conferinte organizate la hotel - ”10 ani de Implementare a Deciziei Cadru UE privind rasismul și xenofobia în România: provocări și abordări noi a acțiunilor privind infracțiunile motivate de ură”

28 Jun 2019

Conform specificațiilor tehnice din caietul de sarcini și documentația de atribuire.

Achizitia de servicii de reuniuni si conferinte organizate la hotel

11 Jun 2019

Proiect ”10 ani de Implementare a Deciziei Cadru UE privind rasismul și xenofobia în România: provocări și abordă...


toate articolele