Proiectul "Mobilizarea universitatilor pentru combaterea discriminarii"

 

Proiectul "Mobilizarea universitatilor pentru combaterea discriminarii" contribuie la combaterea discriminarii si a discursului instigator la ura in invatamantul superior, pentru realizarea unui mediu universitar liber de discriminare prin cresterea capacitatii universitatilor, Ministerului Educatiei si a studentilor de a raspunde adecvat acestui fenomen. In prezent nu exista date care sa releve nivelul de discriminare din universitati, in conditiile in care studiile arata ca atitudinile intolerante sunt raspandite printre tineri.

Partenerii SAR, Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) si Asociatia Centrul pentru Educatie si Dezvoltare Sociala (CEDS) isi propun sa colecteze date, sa evalueze nivelul de discriminare si sa promoveze optiuni de politici publice pentru ministerele de resort, de reguli si proceduri pentru universitati si sa creeze o retea de studenti-voluntari care sa monitorizeze cazurile de discriminare si procedurile universitatilor. Partenerii vor implica studenti si profesori din 10 universitati pilot, asociatii studentesti si sindicale, decidenti politici, mass-media, blogeri activi in educatie si anti-discriminare, in activitati si vor crea, impreuna cu, si intre acestia, parteneriate institutionalizate.

Obiectiv general:

Combaterea discriminarii si a discursului instigator la ura in invatamantul superior pentru realizarea unui mediu universitar liber de discriminare prin cresterea capacitatii universitatilor, Ministerului Educatiei si a studentilor de a raspunde adecvat acestui fenomen.

Obiective specifice:

1. Realizarea, in premiera a unui studiu pentru stabilirea nivelului de discriminare si a discursului instigator la ura in universitati, si al gradului de constientizare al acestora .

2. Elaborarea de recomandari si actiuni specifice pentru rezolvarea problemelor identificate in urma evaluarii nivelului de discriminare si a discursului instigator la ura in universitati ce vor fi adresate Ministerului Educatiei si Cercetarii si conducerilor universitatilor din Romania.

3. Cresterea capacitatii universitatilor de stat si private din Romania de a gestiona problemele legate de discriminare si discurs instigator la ura prin dezvoltarea sau implementarea unor proceduri interne de sesizare, rezolvare si raportare a cazurilor.

4. Cresterea capacitatii studentilor si a angajatilor-cadre didactice si personal auxiliar -de a raporta voluntar cazurile de discriminare si discurs instigator la ura din universitatile de stat si private din Romania, catre ONG-urile anti-discriminare, opinia publica si institutiile abilitate.

5. Cresterea capacitatii Ministerului Educatiei si Cercetarii de a evalua si raporta oficial nivelul de discriminare din universitatile de stat si private din Romania si de a elabora politici pentru combaterea discriminarii si a discursului instigator la ura.

6. Crearea unor legaturi institutionale intre universitati si organizatiile sindicale ale studentilor si angajatilor, pe de o parte, si Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii pe de alta parte.

Perioada de implementare: 15 iunie 2014 – 14 decembrie 2015.

Pentru pagina proiectului accesati http://universitaticurate.ro/antidiscriminare/

sau pagina de FaceBook: https://www.facebook.com/egalitateinuniversitate

Proiect finantat prin granturile SEE 2009 – 2014, in cadrul Fondului ONG in Romania. Pentru informatii oficiale despre granturile SEE si norvegiene accesati www.eeagrants.org.

 

Noutati

ANUNŢ DE CONCURS - Consilier juridic clasa I

24 Feb 2020

Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării organizează la sediul său din Bucureşti, Piaţa Valter Mărăcineanu nr. 1-3, sectorul 1 (intrarea...

ANUNŢ DE CONCURS - Referent clasa a-III-a

24 Feb 2020

Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării organizează la sediul său din Bucureşti, Piaţa Valter Mărăcineanu nr. 1-3, sectorul 1 (intrarea...

Comunicat de presă referitor la hotărârile adoptate de Colegiul director al CNCD în ședința din data de 29.01.2020

29 Jan 2020

Colegiul director al Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, întrunit în ședința de soluționare a petițiilor în dat...


toate articolele